minta

A REKORDKÍSÉRLET KEZDETÉIG
MÉG VAN

A CSÁRDÁSREKORDRA
2350

SZEMÉLY REGISZTRÁLT!

EZZEL SIKERÜLT MEGDÖNTENI A REKORDOT!

 

vilagvandor banner

 Világvándor honlapja

 

Világvándor blogja

 

Csárdásrekordra készül Gyergyószentmiklós

csardas

Hagyományos módszerrel szeretné magát betáncolni Gyergyó-szentmiklós a rekordok könyvébe. A július 26–29. között sorra kerülő Gyergyó-szentmiklósiak Világtalálkozója egyik kiemelkedő eseményeként csárdásrekord megvalósítására törekednek a szervezők, amely keretében a tervek szerint közel kétezer, népviseletbe, illetve ünneplőbe öltözött gyergyószéki húsz percen át ropja a csárdást a város főterén.

 

A világtalálkozó keretében július 28-a, szombat a hagyományőrzés jegyében telne, ezért erre a napra tervezték a csárdásrekord felállítását is. Ezen a napon a város lezárt főterén azt szeretnék elérni a szervezők, ha a Gyergyói-medence 1000, legideálisabb esetben 2000 lelkes táncosa járná a csárdást. Pál Levente, a Művelődési Központ igazgatója szerint a csárdásrekord lényege, hogy egy óriási közösségi élmény legyen. Habár az esemény honlapja még fejlesztés alatt áll, az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a fejleményekről a www.gyergyoicsardas.ro honlapon. Ide lesz feltöltve az az oktató videó is, amelyet a Hóvirág néptáncegyüttes fog elkészíteni egy békéscsabai néprajzkutató nyomán, és ami egy jellegzetesen gyergyói tánc bemutatására, illetve megtanulására ad lehetőséget. Ennek a táncnak az elsajátítása révén, a rekordkísérletben részt vevő táncosok egységes koreográfiát követve, összehangoltan tudnák elvégezni a nemes feladatot.

A rekordkísérlet lényege a minél nagyobb tömeg megmozgatása, hisz maga a táncolás csupán 20 percen át tart, 13 órától 13 óra 20 percig. Ezért a szervezők felhívják a környező települések táncoslábú lakosait, hogy amennyiben úgy érzik, be szeretnének kapcsolódni a rendezvénybe, ne fogják vissza magukat, július 28-án vegyék ki a részüket a gyergyói csárdásozásból. A legideálisabb a székely ruha viselete lenne minden résztvevő esetében, de természetesen ez nem kizáró jellegű feltétel, férfiaknál a fekete mellény, fehér ing, illetve nőknél a szoknya tökéletesen megfelel az alkalomnak. Tánccsoportok tagjai, fiatalok, idősek, akár átutazó turisták is részt vehetnek a mozgalomban – fejtették ki –, a rekordkísérlet sikerességéhez minden lélek számít. A csárdásrekord védnöke Bajtai Erzsébet, Magyarország bukaresti nagykövetének felesége. 

Aki nem érez belső indíttatást a táncoláshoz, de szép dolognak tartja a rendezvényt, részt vehet mint önkéntes szervező. Az önkéntesek jelentkezését a Művelődési Központ irodájában, valamint a record@gyergyoicsardas.ro e-mail címen várják. A szervezők leginkább fiatalok segítségére számítanak, 16 éves kortól kezdődően, de idősebbek is jelentkezhetnek.

Nagy Zoltán alpolgármester elmondta, a rekord bejegyzéséhez szükséges lépéseket megtették az illetékes szervek felé, az előregisztráció megtörtént. Mint jelezték, minimum négy hét, de lehet, két hónap is el kell teljen, hogy a következő fokozatra léphessenek. Valószínűleg élőben nem fogja senki ellenőrizni a rekordkísérletet, hanem elküldik a felvétel készítésének követelményeit (hány kamerával, milyen szögből kell követni az eseményeket). A felvételek szerint döntik el, hogy sikeres volt-e a kísérlet vagy nem.

Egyébként hasonló kísérlettel legutóbb 2010-ben Baján próbálkoztak, amikor összesen 1596 táncos ropta egyszerre a csárdást. A rekordkísérletet végrehajtották, viszont ismeretlen okok miatt egyelőre még nem sikerült bejegyeztetniük.

A négynapos találkozó tematikus napokba szerveződik, így a július 26-ai program a Szent Anna-nap köré csoportosul. Ekkor kerül sor az elszármazottak fogadására, valamint emlékfa állítására a főtéren, illetve Berecz András előadására is. A második nap Üzenet haza címen zajlik, amikor többek közt a távolban nyugvó gyergyóiak számára állítanak kopjafákat. Szombaton Szívritmusok címen Cserey Csaba és társai fognak előadást tartani, a vasárnapi koncerteken a helyi együttesek zenélnek, mellettük egy meglepetés együttesre is számíthat a gyergyói közönség. A részletes program már megtalálható itt.